Twardość wody jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.
Ze względu na przedstawianie wyników badań twardości wody w różnych jednostkach, poniższa tabela uwzględnia te najczęściej stosowane.
Śr. wartość twardości wody w Suwałkach
Jednostka
300
mg CaCO3/l
3,0
mmol/l
6
mval/l
16-17
°n (niemieckie stopnie twardości)
21
Clarke’a (brytyjskie stopnie twardości)
30
°f (francuskie stopnie twardości)
Do oceny twardości wody służy następująca klasyfikacja:
Skala twardości wody
°n
mg CaCO3/l
bardzo miękka
0 - 5
0 - 90
miękka
5 - 10
90 - 180
średniej twardości
10 - 15
180 - 270
znacznej twardości
15 - 20
270 - 360
twarda
20 - 30
360 - 450
bardzo twarda
powyżej 30
powyżej 450
Przeliczenie jednostek wartości:
Jednostka
mval/l (jedn. fizyczna)
mmol/l
(jedn. międzynarodowa)
mg CaCO3/l (ppm) (USA)
stopnie niemieckie °dH
stopnie angielskie °e
stopnie francuskie °f
1 mval/l
1
0,5
50
2,8
3,5
5
1 mmol/l
2
1
100
5,6
7
10
1 mg CaCO3/l
0,02
0,01
1
0,056
0,07
0,1
1 stopień niemiecki °dH
0,357
0,1786
17,86
1
1,25
1,786
1 stopień angielski °e
0,285
0,1429
14,29
0,7999
1
1,429
1 stopień francuski°f
0,2
0,1
10
0,5599
1,429
1
Przykład:
Dysponując wartością twardości wody 5,8 mval/litr mnożąc przez współczynnik z tabeli uzyskamy:
2,9 mmol/l
290 mg CaCO3/l
16,24 °dH
20,3 °e
29 °f