JAKOŚĆ I SKŁAD WODY
Wyniki badań fizykochemicznych wody
Próbkę wody pobrano w dniu 25.03.2024 r.
Kod próbki | 242/SW | Najwyższa dopuszczalna wartość lub kryterium określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 07.12.2017 r. (Dz. U. 2017, poz. 2294) | ||
---|---|---|---|---|
Miejsce pobrania próbki | Zawór czerpalny SUW, Suwałki ul. Sikorskiego 14 | |||
Lp | Oznaczenie | Jednostki | ||
1 | Barwa N | mg/l Pt | < 5 (5 ± 1)4) (pH 7,8) | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian2) |
2 | pH | - | 7,5±0,21) (pomiar w temp. 21,1oC) | 6,5 - 9,5 |
3 | Mętność N | NTU | <0,20 (0,20 ± 0,05)4) | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1.0 |
4 | Przewodność elektryczna | µS/cm | 547±531) (pomiar w temp. 21,5oC)* | 2.500 |
5 | Smak N | - | brak smaku | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian3) |
6 | Zapach N | - | brak zapachu | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian3) |
7 | Żelazo N | µg/l | <50 (50 ± 5)4) | 200 |
8 | Mangan | µg/l | <8,0 (8,0 ± 0,9)4) | 50 |
9 | Jon amonu N | mg/l | < 0,18 (0,18 ± 0,02)4) | 0,50 |
1)Niepewność rozszerzona wyniku badań przy poziomie ufności P=95% i dla współczynnika roszerzenia k=2 dotyczy wyłącznie badań, nie obejmuje etapu pobierania próbek.
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumneta - do 15 mg/l Pt.
3) Badanie przeprowadzono w temperaturze (23±2)oC
4) Wartość wyniku ze znakiem "<lub>" oznacza uzyskanie rezultatu badania poniżej dolnej/powyżej górnej granicy aktualnego zakresu akredytacji metody AB 530. Wartość w nawiasie, to dolna/górna granica zakresu pomiarowego akredytowanej metody wraz z jej niepewnością rozszerzoną.
5) Należy spełnić warunek: [azotany] /50+[azotyny] / 3 < 1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l, ponadtow aby stężenie azotynów w wodzie wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie przekraczało wartości 0,10 mg/l
6) Norma wycofana bez zastąpienia, laboratorium posiada argumenty techniczne i mertoryczne uzsadaniające stosowanie wycofanej normy.
7) Metoda określa całkowitą ilość cyjanków we wszystkich formach..
*Korekta do temperatury 25oC za pomocą urządzenia do kompensacji wpływu temperatury.
** Twardość w przeliczeniu na węglan wapnia CaCO3
*** Próbka o objętości jednego litra pobrana bez uprzedniego spuszczania wody.
Wyniki badań mikrobiologicznych
Próbkę wody pobrano w dniu 25.03.2024 r.
Kod próbki | 601/SW | Najwyższa dopuszczalna wartość (lub kryterium) określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 07.12.2017 r. (Dz.U. z 2017 p. 2294) | ||
---|---|---|---|---|
Miejsce pobrania próbki | Zawór czerpalny SUW Suwałki, ul. Sikorskiego 14 | |||
Lp | Oznaczenie | Jednostki | ||
1 | Liczba bakterii grupy coli w 100 ml | jtk | 0 | 0 |
2 | Liczba Escherichia coli w 100 ml | jtk | 0 | 0 |
3 | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±20C, w 1 ml wody, po 72 h inkubacji | jtk | nie wykryto | bez nieprawidłowych zmian1) |
1) Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
- 100 jtk/l ml w wodzie wprowadzonej do sieci wodociągowej
- 200 jtk/l ml w kranie konsumenta
Dokumenty | Rozmiar |
---|---|
ocena_jakosci_wody_10-04-2024.pdf | 1.04 MB |