JAKOŚĆ I SKŁAD WODY
Wyniki badań fizykochemicznych wody
Próbkę wody pobrano w dniu 20.01.2025 r.
Kod próbki | 39/SW | Najwyższa dopuszczalna wartość lub kryterium określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 07.12.2017 r. (Dz. U. 2017, poz. 2294) | ||
---|---|---|---|---|
Miejsce pobrania próbki | Zawór czerpalny SUW, Suwałki ul. Sikorskiego 14 | |||
Lp | Oznaczenie | Jednostki | ||
1 | Barwa N Metoda spektrofotometryczna |
mg/l Pt | < 5 (5 ± 1)4) (pH 7,7) | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian2) |
2 | pH Metoda spektrofotometryczna |
- | 7,6±0,21) (pomiar w temp. 20,5oC) | 6,5 - 9,5 |
3 | Mętność N Metoda spektrofotometryczna |
NTU | <0,20 (0,20 ± 0,05)4) | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1.0 |
4 | Przewodność elektryczna Metoda spektrofotometryczna |
µS/cm | 531±561) (pomiar w temp. 21,5oC)* | 2.500 |
5 | Smak Metoda spektrofotometryczna |
- | brak smaku | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
6 | Zapach Metoda spektrofotometryczna |
- | brak zapachu | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
7 | Żelazo N Metoda spektrofotometryczna |
µg/l | <50 (50 ± 6)4) | 200 |
8 | Mangan Metoda absorpcyjnej spektromertii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS) |
µg/l | 33,6±5,01) | 50 |
9 | Jon amonu N Metoda spektrofotometryczna |
mg/l | < 0,18 (0,18 ± 0,02)4) | 0,50 |
1)Niepewność rozszerzona wyniku badań przy poziomie ufności P=95% i dla współczynnika roszerzenia k=2 dotyczy wyłącznie badań, nie obejmuje etapu pobierania próbek.
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumneta - do 15 mg/l Pt.
3) Badanie przeprowadzono w temperaturze (23±2)oC
4) Wartość wyniku ze znakiem "<lub>" oznacza uzyskanie rezultatu badania poniżej dolnej/powyżej górnej granicy aktualnego zakresu akredytacji metody AB 530. Wartość w nawiasie, to dolna/górna granica zakresu pomiarowego akredytowanej metody wraz z jej niepewnością rozszerzoną.
Wyniki badań mikrobiologicznych
Próbkę wody pobrano w dniu 20.01.2025 r.
Kod próbki | 39/SW | Najwyższa dopuszczalna wartość (lub kryterium) określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 07.12.2017 r. (Dz.U. z 2017 p. 2294) | ||
---|---|---|---|---|
Miejsce pobrania próbki | Zawór czerpalny SUW Suwałki, ul. Sikorskiego 14 | |||
Lp | Oznaczenie | Jednostki | ||
1 | Liczba bakterii grupy coli w 100 ml Metoda filtracji membranowej |
jtk | 0 | 0 |
2 | Liczba Escherichia coli w 100 ml Metoda filtracji membranowej |
jtk | 0 | 0 |
3 | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±20C, w 1 ml wody, po 72 h inkubacji Metoda płytkowa (posiew wgłębny) |
jtk | nie wykryto | bez nieprawidłowych zmian1) |
3 | Liczba paciorkowców kałowych (enterokoków) w 100 ml Metoda filtracji membranowej |
jtk | 0 | 0 |
1) Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
- 100 jtk/l ml w wodzie wprowadzonej do sieci wodociągowej
- 200 jtk/l ml w kranie konsumenta
Dokumenty | Rozmiar |
---|---|
![]() | 180.08 KB |